Tijdelijke verhuur en antikraak

Voor wie niet veel te besteden heeft of zich gewoon niet voor langere tijd ergens wil vestigen, is tijdelijke huur of huren op basis van antikraak een prima oplossing. Er staan in Nederland behoorlijk wat panden leeg, bijvoorbeeld in afwachting van koop, sloop of renovatie. Wanneer deze panden door de aanleg van sanitaire voorzieningen en verwarming geschikt worden gemaakt voor bewoning, vormen zij een goed alternatief voor de veelal duurdere huurwoningen.

Verschil antikraak tijdelijke verhuur

Tijdelijke huur en antikraak zijn niet hetzelfde. Tijdelijke huurhuurwoningen worden op grond van de Leegstandswet aangeboden, vaak gebeurt dit bij woningen of panden die gesloopt of gerenoveerd gaan worden. In tegenstelling tot antikraak geldt er bij tijdelijke verhuur een minimale huurperiode, hierdoor heb je wat meer zekerheid dat bij antikraak wonen. Daarnaast geldt er bij tijdelijke verhuur ook een maximale huurperiode van 2 jaar, of maximaal 5 jaar wanneer er een verlenging van de vergunning wordt aangevraagd.

Huurprijs en huurbescherming tijdelijke verhuur

Bij tijdelijke huur wordt de huurprijs vastgesteld aan de hand van het woningwaarderingsstelsel (ook wel puntensysteem genoemd). In vrijwel de meeste gevallen bedraagt de huur tussen de 40% en 70% van de maximale huurprijs.  Bij tijdelijke huur zijn bijna  alle huurbeschermingsmaatregelen niet van toepassing, er geldt echt wel altijd een opzegtermijn van minimaal één maand voor de huurder en minimaal drie maanden voor de verhuurder.  De huurovereenkomst loopt overigens automatisch af wanneer de vergunning is verlopen, behalve wanneer er een verlenging van de vergunning is aangevraagd.

Huurprijs en huurbescherming antikraak

Over het algemeen is antikraak wonen iets goedkoper dan tijdelijke huur, onder andere omdat je wat minder zekerheden hebt. Toch ben je nog altijd stukken goedkoper uit dan wanneer je een “normale” huurwoning zou huren. Net als bij tijdelijk huur heb je in geval van antikraak e geen recht op huurbescherming, antikraakorganisaties hanteren namelijk een bruikleenovereenkomst en geen huurovereenkomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *